Een labyrint is een oeroud symbool. Het is te vergelijken met een doolhof, maar zeker niet hetzelfde. Wie zijn weg moet vinden in een doolhof, staat steeds voor de keuze: welke weg moet ik nemen? Wie een labyrint betreedt hoeft zich alleen af te vragen: hoe volg ik die ene weg die mij leidt naar het middelpunt.
Vanuit de oudheid is het labyrint, met zijn combinatie van cirkels en spiralen, symbool voor een symbolische reis. Het labyrint in de Bijbelse tuin in Hoofddorp is een kopie van het model uit de beroemde kathedraal van Chartres. Wie zijn tocht door het labyrint gaat maken, zal merken dat dat de reis langer duurt dan gedacht. Wie de weg met meerdere mensen aflegt, zal ontdekken dat er sprake kan zijn van tegen elkaar oplopen, maar ook van harmonieus samengaan.
Het lopen van het labyrint zet aan tot nadenken: over het leven, het samengaan met anderen, over hindernissen ondervonden op de ingeslagen weg, over een stapje terugdoen, niet opgeven en weer doorgaan.
Het lopen van het labyrint zegt ook iets over het leven met God, de weg achter Jezus aan is geen rechte weg. Het is een smalle weg, een kronkelweg, met veel bochten. Het ene moment voel je je zo dichtbij God, het andere moment lijkt het allemaal ver weg.
Audiotour
Luister hier naar het verhaal over het labyrint in onze Bijbelse Tuin.
Het Labyrint Theater Hoofddorp
Het Labyrint in onze Bijbelse Tuin is ook een openlucht theater waar regelmatig voorstellingen en concerten plaatsvinden.